Verstegen en BI-JOVIRA starten pilot met groene kruiden in Nederland

Tijm, majoraan en bonenkruid van eigen bodem. Zou dat kunnen? Verstegen slaat de handen ineen met het innovatieve biologische strokenteeltbedrijf BI-JOVIRA van Cornelis Mosselman om dit te onderzoeken en op regeneratieve (ook wel: herstellende) wijze groene kruiden uit eigen land te verkrijgen door middel van biologische strokenteelt. Dat gebeurt in het kader van bredere ondersteuning voor dit natuurinclusieve agrarische bedrijf binnen het programma ‘Rotterdam de boer op!’, dat financieel mogelijk wordt gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Over het pilotproject van Verstegen en BI-JOVIRA
Verstegen en BI-JOVIRA starten met het telen van groene kruiden op 0.7 hectare. In deze pilot worden tijm, majoraan en bonenkruid van Nederlandse bodem getest. ‘Rotterdam de boer op!’ en de Nationale Postcode Loterij leveren een financiële bijdrage aan de pilot. Dit jaar gaan we samen achterhalen of de geselecteerde gewassen goed tot ontwikkeling komen in het agrarische bedrijf van Mosselman. Levert het genoeg op? Wat doet het met de bodem? Hoe is het smaakprofiel en de kwaliteit van het product? Heeft Cornelis genoeg plezier en affiniteit met de teelt? En hoe gaat Verstegen het product in de markt zetten? In 2023 proberen we deze vragen te beantwoorden en zullen we besluiten of de pilot rijp is voor verdere opschaling.

Deze samenwerking sluit aan bij de ambitie van Verstegen om ons aandeel regeneratieve en lokaal geproduceerde producten uit te breiden, te beginnen op enkele ‘Rotterdam de boer op!’- modelboerderijen in de regio Rotterdam. Naast BI-JOVIRA werkt Verstegen op Goeree Overflakkee ook samen met de agrariërs van voedselbos Hofstede Lust & Last, in een pilot voor teelt van Szechuan peper. Het is de ultieme wens van Verstegen om de pilots op te schalen en zo een smaakvol, duurzaam en lokaal product in het schap te kunnen gaan zetten.

Over BI-JOVIRA en Cornelis Mosselman
Achter de handelsnaam BI-JOVIRA gaat een boerenfamilie schuil: familie Mosselman. Al zes generaties lang boert deze familie op het eiland Goeree-Overflakkee. De zevende generatie huppelt intussen ook alweer op het boerenerf rond en snuffelt spelenderwijs aan het boerenwerk. Voor de huidige eigenaar, Cornelis Mosselman (1982), vormde deze nieuwe generatie mede de inspiratiebron om zijn boerenbedrijf volkomen anders in te richten: namelijk met biologische regeneratieve landbouw. Dit is een landbouwmethode die gericht is op het versterken van de natuurlijke hulpbronnen (zoals de bodem) in plaats van deze uit te putten.

Bron: https://vooruitboeren.com/

Meer weten over de werkwijze van Cornelis?
EenVandaag maakte onlangs een reportage over hem.

Over ‘Rotterdam de boer op!’
Spectaculair meer biodiversiteit op het platteland, eerlijk geproduceerd regionaal eten en een gezonde bedrijfsvoering voor boeren. In de regio Rotterdam komt deze droom tot leven dankzij een speciale gift van 5 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. ‘Rotterdam de boer op!’-initiatiefnemer Natuurmonumenten is met boeren, ketenpartijen, (online) supermarkten en ondernemers een unieke samenwerking gestart. Verschillende partijen, waaronder Verstegen, werken hier samen om deze ambitieuze droom waar te maken en het aanbod van lokale natuurinclusieve producten te stimuleren.

Beeld: BI-JOVIRA, Vooruitboeren.com