Kaneel

Kaneel is een specerij waarvan de naam afkomstig is van het Latijnse woord ‘canella’, wat rolletje betekent. Kaneel is de gedroogde bast van de altijd groene kaneelboom. De kaneelboom groeit alleen in een tropisch klimaat. In de regio Padang op West-Sumatra is men begonnen met de aanleg van kaneel plantages, maar de oorsprong ligt in Sri Lanka, voormalig Ceylon.

Image-block

Onze picolier vertelt je meer!

Wist je dat kaneel niet alleen heel goed past in zoete gerechten, maar ook in hartige gerechten? Wil je meer weten over kaneel, neem dan contact op met onze Picolier. Hij kan je alles vertellen over de toepassing van kruiden en specerijen.

De oorsprong

Een tropisch vochtig klimaat is noodzakelijk voor de groei van kaneel. Landen als Indonesië, China, Vietnam, Laos en Cambodja hebben dit klimaat en ook hier wordt kaneel daarom verbouwd. In de Verstegen verpakkingen met gemalen kaneel zit 100% Cassia kaneel (van origine Indonesië). De Verstegen kaneelstokjes verpakkingen bevatten 100% Ceylon kaneel (van origine Sri Lanka).

Image-block

De smaak en andere kenmerken van kaneel

Van de kaneelboom zijn er veel varianten die allemaal familie van elkaar zijn, waaronder de Ceylon en Cassia. De jonge bladeren van de kaneelboom zijn roodachtig, de gerijpte volwassen bladeren zijn donkergroen en lijken op laurier. De bloemen zijn lichtgeel, klein en hebben een enigszins onaantrekkelijke typische geur. De oogst van de kaneel vindt plaats als de roodachtige bladeren beginnen te kleuren naar lichtgroen. De Ceylon kaneelboom kan wel acht tot zeventien (!) meter hoog worden. De Cassia boom kan zelfs nóg hoger worden. Helaas wordt de kwaliteit van Cassia kaneel wel minder naarmate de boom ouder en groter wordt.

Image-block

Wist je dat

kaneel rond drieduizend v.C. al werd genoemd in het kruidboek van de Chinese keizer Shennung? Men noemde de Cassia kaneelboom “the tree of life”.

Het verschil tussen Ceylon en Cassia

Er zijn verschillende soorten kaneel, de Cassia en Ceylon zijn het meest bekend. Ceylon kaneel is aromatisch, zoet, warm, houtachtig en is iets bitter. Gemalen en opgelost in heet water wordt het een beetje slijmerig en plakkerig. Cassia is in vergelijking tot Ceylon kaneel iets donkerder, zoeter, geparfumeerd, indringend en heeft een scherpere bittere nasmaak. Het heeft een iets harder mondgevoel.

De Cassia uit Vietnam en China bevatten de meeste coumarine, de aromastof die van nature in kaneel voorkomt. Ceylon kaneel bevat 1,5-3,0% etherische olie, terwijl Cassia maar 0,5-2% etherische olie bevat. Dat houdt in dat de Cassia iets minder smaak heeft.

Image-block

Kaneel in de keuken

De specerij kaneel wordt meestal gebruikt in zoete gerechten. Denk aan patisserie tot nagerechten. Er zijn ook snoepjes waarin kaneel wordt gebruikt, zoals bijvoorbeeld de welbekende kaneelstok. Kaneel komt ook voor in hartige gerechten. Het is vaak een onderdeel van mengelingen als kerrie, masala of het wordt verwerkt in een bumbu.

Meer recepten
Image-block