Kerrie

Kerrie klinkt bij iedereen wel bekend in de oren, maar wat is het nu eigenlijk? Kerrie is een mengeling van meerdere specerijen en kruiden in poedervorm. De samenstelling kan verschillende verhoudingen hebben, maar curry-blaadjes zijn altijd onderdeel van de mengeling. Per land of per regio is de samenstelling van kerrie ook verschillend. Kerrie komt oorspronkelijk uit India. In Zuid-India wordt curry traditioneel met rijst gegeten. India kent naast gele kerrie ook een rode kerrie waarbij de rode kleur afkomstig is van rode pepers.

Image-block

Onze picolier vertelt je meer!

Wist je dat kerrie een specerijenmengsel is en niet één specerij? Dit mengsel bestaat uit minimaal 12 ingrediënten. De Verstegen Kerriepoeder bestaat uit kurkuma, korianderzaad, mosterdzaad, peper, gember, komijn, piment, nootmuskaat, selderijzaad, venkelzaad, fenegriek en lavas. Een hele mond vol!

De oorsprong van kerrie

Kerrie komt oorspronkelijk uit India. De Indonesiërs hebben het gebruik van de mengeling overgenomen uit India en het gebruik is hierdoor in Nederland terecht gekomen. Migranten uit India en Indonesië brachten het vervolgens naar Suriname.

Kerrie komt van het Tamil woord ‘kari’, wat gekruide saus betekent en de naam is van verschillende soorten soepachtige sauzen. Deze sauzen worden ook wel ‘curry’ genoemd. In Zuid-India wordt curry traditioneel met rijst gegeten.

Image-block

Het gebruik van kerrie als masala

De mengeling heet in India ‘masala’. ‘Natte’ masala’s, die wij curry-pasta noemen, komen oorspronkelijk uit Zuid-India en droge masala’s komen traditioneel uit Noord-India. India kent naast gele kerrie ook een rode kerrie waarbij de rode kleur afkomstig is van rode pepers. Hierbij geldt de regel: hoe roder, hoe heter. De gele kleur is afkomstig van kurkuma (ook wel geelwortel genoemd), dit is altijd een bestanddeel van de specerijenmix.

Over het algemeen zit er in kerrie, afkomstig uit warmere gebieden, vaak meer chilipoeder en kerrie, afkomstig uit koelere gebieden, bevat veel mildere specerijen, zoals bijvoorbeeld kurkuma. Zelfs familietradities kunnen invloed hebben op de samenstelling en smaak van kerrie.

Image-block

Kerrie in de keuken

Kerrie wordt voornamelijk gebruikt in de zogenaamde curries. Je vindt deze gerechten terug in Aziatische keukens, zoals de Indiase, Thaise en Pakistaanse keukens. Ook is er een Surinaamse variant op curry. De smaak van kerrie komt het beste vrij als het heet wordt gebakken alvorens er andere ingrediënten aan worden toegevoegd.

Meer recepten
Image-block