Knoflook

Knoflook (Allium sativum) is een bolgewas dat behoort tot dezelfde familie als ui, bieslook, sjalot en prei. Het kruid is wereldwijd bekend om zijn sterke geur en uitgesproken smaak, en vormt al duizenden jaren een vast onderdeel van keukens over de hele wereld. In Frankrijk, het Middellandse Zeegebied en Midden-Europa wordt knoflook dan ook veelvuldig gebruikt.

Image-block

Wist je dat

Knoflook een typerende, doordingede geur en smaak heeft.

Wist je dat

De smaak van rauwe knoflook scherp en krachtig is.

Wist je dat

Bij verhitting de knoflook zachter wordt en het een milde, bijna zoete ondertoon krijgt.

Wist je dat

Goede knoflook een evenwichtige smaak zonder bittere nasmaak heeft.

Wist je dat

De meeste knoflook in de supermarkt gedroogd is.

Wist je dat

Verse knoflook minder lang houdbaar is, maar veel meer smaak heeft.

Kenmerken van knoflook

Net als andere bolgewassen slaat knoflook voor de winter energie op in een ondergrondse bol, waardoor de plant in het voorjaar snel kan uitlopen en bloeien. De plant groeit het best op goed doorlatende grond en in de volle zon.

Een verse knoflookbol bestaat uit meerdere stevige, dikke tenen die verpakt zijn in een papierachtig omhulsel. De buitenkant moet droog zijn en vrij van schimmel of verkleuring. Hoewel grotere bollen vaak ook grotere tenen bevatten, zegt de grootte weinig over de kwaliteit. Kleine tenen kunnen net zo goed stevig en vol van smaak zijn.

Image-block

De oorsprong van knoflook

Oorspronkelijk is knoflook inheems in Centraal-Azië. Van daaruit verspreidde het zich naar andere delen van de wereld. Er wordt gezegd dat knoflook al rond 3500 voor Christus in Egypte werd gebruikt. Volgens sommigen zou de bouw van de piramides niet mogelijk zijn geweest zonder knoflook, vanwege de belangrijke rol die het speelde in het dieet van arbeiders.

Image-block

Het gebruik van knoflook in de keuken

Knoflook is een veelzijdige smaakmaker en wordt zowel vers als gedroogd gebruikt. Je kunt het fijnsnijden, persen of in poedervorm toepassen. Het past in een breed scala aan gerechten en wordt gebruikt in sauzen, marinades, stoofschotels en soepen. Van mediterrane klassiekers tot Midden-Europese gerechten – knoflook voegt altijd iets toe aan het geheel.

Meer recepten
Image-block