Nigellazaad

De specerij nigellazaad wordt ook wel zwart komijnzaad genoemd, terwijl de specerij helemaal niets te maken heeft met komijnzaad.

Nigellazaad groeit aan een eenjarige plant die zo’n 60 cm hoog wordt. Aan de plant groeien lichtblauwe of witte bloemen. De zaadjes groeien in de follikels van vruchten en zijn smal, peervormig en wit. Ze worden zwart zodra ze in aanraking komen met zuurstof.

Image-block

Onze picolier vertelt je meer!

Wist je dat het moment van toevoegen bij kruiden en specerijen heel belangrijk is? Gemalen specerijen voeg je bijvoorbeeld meestal pas aan het einde van de bereiding toe. Onze picolier vertelt je deze en meer handige tips over kruiden & specerijen.

De oorsprong van nigellazaad

De herkomst van nigellazaad ligt in West-Azië. Inmiddels heeft de specerij zich verspreid over de hele wereld op plekken waar een subtropisch klimaat heerst. India, Egypte en Turkije zijn de belangrijkste exportlanden. Inmiddels wordt nigellazaad ook geëxporteerd vanuit China, Australië, Marokko, Iran en verschillende landen in Europa. De beste kwaliteit nigellazaad vind je in Egypte, daar komt dan ook het nigellazaad van Verstegen vandaan.

Image-block

Wist je dat

vers nigellazaad geurloos is?

Wist je dat

geroosterd nigellazaad een nootmuskaatachtige smaak aan een gerecht kan geven?

Wist je dat

nigellazaad één van de vijf specerijen in Bengaals vijfkruidenpoeder is? Deze melange heet ook wel panch phoron.

Nigellazaad in de keuken

De smaak van gedroogd nigellazaad is neutraal kruidig en kun je vergelijken met tijm en oregano. Daarnaast is het enigszins bitter en peperig, wat dan weer lijkt op de smaak van jeneverbessen. Dit zijn allemaal smaken die je ook terug kunt vinden in de Turkse en Perzische keuken. Daar wordt nigellazaad voornamelijk gebruikt om brood en deeggerechten op smaak te brengen of te garneren. Het zaad wordt ook veel gebruikt in Turkse witte kaas. In de Indiase keuken vind je de specerij veel terug als topping op het typische Indiase naanbrood.

Image-block