Groene peper

De specerij groene peper groeit aan een tropische, meerjarige klimplant. De plant kan tussen de 6 en 9 meter hoog worden en groeit het beste in een tropisch klimaat. De groene, nog onrijpe, besjes hebben een gladde buitenkant en hebben een diameter van maar 2,5 tot 3 mm. Ze worden met de hand geplukt om de beste kwaliteit te behouden. De groene peper van Verstegen komt uit India, omdat hier een klimaat heerst waarin groene peper het beste kan groeien.

Image-block

Onze picolier vertelt je meer!

Wist je dat het moment van toevoegen bij kruiden en specerijen heel belangrijk is? Gemalen specerijen voeg je bijvoorbeeld meestal pas aan het einde van de bereiding toe. Onze picolier vertelt je deze en meer handige tips over kruiden en specerijen.

De oorsprong van groene peper

Groene peper is een besje dat groeit aan een tropische, meerjarige klimplant. De plant kan 6 tot 9 meter hoog worden en groeit het beste in een warm, vochtig en tropisch klimaat. In India, Maleisië, Madagaskar en Brazilië heerst hiervoor het goede klimaat en dit zijn dan ook de landen waar groene peper hoofdzakelijk geproduceerd wordt. Verstegen haalt haal groene peper uit India. Als de besjes nog onrijp zijn en een groene kleur hebben, worden ze met de hand geplukt. Ze zijn dan nog glad aan de buitenkant en zijn 2,5 tot 3 mm groot. Als de groene peperbesjes verder gerijpt en volgroeid zijn, worden ze verder verwerkt tot zwarte of witte peper.

Lees meer over witte peper
Image-block

Geur en smaak van groene peper

Groene peper heeft een karakteristieke groene kleur en een kruidachtige, pittige geur die de specerij kenmerkt. De typische en meest bekende groene pepersmaak kun je verkrijgen door de groene pepers te pekelen en vervolgens te bottelen of in te blikken. De smaak is dan erg verschillend ten opzichte van gevriesdroogde peperkorrels of lucht gedroogde peperkorrels.
De smaak van gepekelde groene peperkorrels is sterker. De pekel die wordt gebruikt is een combinatie van water, azijn, zout en citroenzuur. De kleur van gevriesdroogde en/of lucht gedroogde peperkorrels kan verschillen van licht fris groen tot groen/grijs.

Image-block

Gebruik van groene peper in de keuken

Groene peper is ideaal om sauzen, gevogelte, vlees en vis op smaak te brengen. Ook wordt de specerij gebruikt voor vullingen voor pasteien en paté. De peperkorrels worden meestal in zijn geheel toegevoegd en dienen vaak als decoratie van een gerecht. De smaak past ook goed in mayonaise, aioli of paella. In deze gerechten wordt de peperkorrel eerst gekneusd om de meeste smaak te verkrijgen.
Een bekend gerecht met groene peper is biefstuk met pepersaus. In de pepersaus vind je de peperkorrels in zijn geheel terug. Dit is één van de populairste gerechten in de horeca.

Image-block