RSPO - Verstegen Spices & Sauces

RSPO

Verstegen voldoet aan het RSPO keurmerk. Het keurmerk Certified Sustainable Palm Oil van de RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) geeft aan dat minimaal 95% van de palmolie in een product duurzaam is geproduceerd.

Lees verder voor meer informatie.

Informatie over het RSPO keurmerk

Palmolie is onder meer berucht om ontbossing van tropisch regenwoud. Tegelijk is palmolie een van de meest efficiënte plantaardige oliën. De RSPO is een internationale organisatie waar bedrijven en milieuorganisaties (waaronder het WNF en Oxfam Novib) zich inspannen om de palmolieteelt wereldwijd duurzamer te maken. In de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie is 90% van de gebruikte palmolie gecertificeerd volgens een duurzaamheidsstandaard (dit staat vaak niet op de verpakking vermeld).

Welke eisen stelt het keurmerk?
De teelt van de duurzame palmolie mag niet ten koste zijn gegaan van natuurbos en de leefomgeving van bedreigde diersoorten. Er mogen ook geen plantages op veengrond worden opgezet. Verder zijn er eisen aan het gebruik van pesticiden, het afvalwaterbeheer, energie en broeikasgassen. Ook heeft het keurmerk criteria voor het respecteren van rechten van werknemers en de lokale bewoners. RSPO gelooft dat landen onderling verschillen in zaken als minimumloon en cultuur. Daarom gelden voor verschillende landen verschillende criteria en principes.

Hoe is de controle geregeld?
Er is onafhankelijke controle door een geaccrediteerde partij en een sanctiebeleid. Ook is RSPO lid (full member) van de internationale vereniging voor duurzaamheidsstandaarden ISEAL. Leden van deze vereniging adviseren en controleren elkaar bij het opstellen van eisen, monitoren van effecten en verbeteren van hun standaard.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?
Pure palmolie is niet in de winkel te koop. Wel zit het verwerkt in veel bewerkte producten die te koop zijn in de supermarkt, zoals margarine, koekjes en snacks, maar ook bijvoorbeeld in cosmetica en zeep. In Nederlandse supermarkten is het keurmerk aangetroffen op sommige toastjes en cruesli, en op een plantaardig alternatief voor roomboter.

Ons RSPO-trademark licentienummer 
Ons RSPO-trademark licentienummer is RSPO-1106312.