Eerlijk eten begint bij een transparante keten - Verstegen Algemeen
Eerlijk eten begint bij een transparante keten

Gebruik je kruiden en specerijen om jouw maaltijd op smaak te brengen? Stel je dan eens voor dat je weet waar deze allemaal geweest zijn. Je weet welke boer het kruid of de specerij heeft verbouwd, van welke plantage het product afkomt, of er een eerlijke prijs voor is gegeven en hoe het uiteindelijk op jouw bord terecht is gekomen. Dat is wat Verstegen wil bereiken. Hoe? Onder andere met blockchain technologie.

Wat is blockchain?Blockchain technologie slaat data op in ‘blokken’. Hiermee kan iedere speler in de keten veilig en anoniem gegevens invullen. Zo kan de boer bijvoorbeeld anoniem bevestigen of hij of zij de afgesproken prijs heeft gekregen voor zijn of haar product. Deze informatie is zichtbaar voor iedereen in de keten. Blockchain zorgt dus voor een soort paspoort waarbij compleet inzichtelijk wordt gemaakt wat er met de producten is gedaan en welke afspraken er nagekomen zijn.

Hier begint het verhaal van jouw nootmuskaat

De reis die nootmuskaat aflegt tot op jouw bord (ook wel de nootmuskaatketen genoemd) is de eerste die wij transparant (inzichtelijk) hebben gemaakt door middel van blockchaintechnologie. Scan de QR-code op onze nootmuskaat in ‘Back to the Origin’ verpakking in de COOP supermarkt en je weet meteen alles van de herkomst van het product.

De voordelen van blockchain

Blockchain helpt onder andere voor:

Neem een kijkje in de keten


Samen met Fairfood, een non-profit organisatie die bedrijven helpt om een positieve impact te maken met slimme tools en innovaties, hebben we de gehele nootmuskaatketen inzichtelijk gemaakt. Benieuwd? Neem dan een kijkje in de keten!

Een leefbaar inkomen voor de boer

Het belang van de boer speelt een belangrijke rol in de investering van toekomstige generaties. Verstegen wil bijdragen aan een leefbaar inkomen voor boeren: genoeg om de boer of boerin en zijn of haar gezin een fatsoenlijke levensstandaard te bieden. Denk hierbij aan voedsel, water, huisvesting, onderwijs, gezondheidszorg en voorzieningen voor onverwachte gebeurtenissen (spaargeld). Natuurlijk is dat ook in wederzijds belang: als de boer bijvoorbeeld geen geld heeft om nieuwe nootmuskaatbomen te planten, zal zowel de kwaliteit als het aanbod van nootmuskaat afnemen.

Welke kruiden en specerijen volgen?

Op dit moment zijn onze ketens van witte pepernootmuskaatfoelieknoflook
en koriander (gedeeltelijk) transparant: we weten waar de specerijen vandaan komen en wie de leveranciers zijn. We kunnen echter op dit moment niet van elk van deze ketens achterhalen welke prijzen er betaald worden.
Ons doel is om alle kruiden- en specerijenketens volledig transparant te maken.