Bieslook - Verstegen Spices & Sauces

Bieslook

Bieslook is een kruid dat ook wel pijpgras wordt genoemd vanwege de holle binnenkant. Het is een plant uit de lookfamilie, wat inhoudt dat het kruid verwant is aan bolgewassen, zoals ui, prei en knoflook. Het kruid geeft de beste smaak als deze vers of diepgevroren worden gebruikt, maar de smaak van gedroogde bieslook is een goed alternatief als je geen verse tot je beschikking hebt.

Onze picolier vertelt je meer

Wist je dat als je geen verse kruiden bij de hand hebt, maar alleen gedroogde, dat je dan zo'n 10 รก 20 procent van de hoeveelheid hoeft te gebruiken? Deze en meer tips vertelt onze picolier in deze video.

De oorsprong van bieslook

Bieslook komt voor op vele plaatsen wereldwijd. Het belangrijkste is dat het groeit in de juiste grond en in een gematigd klimaat. Bieslook groeit het beste in een losse zanderige grond. Deze omstandigheden vind je voornamelijk in het noorden van Europa en Amerika. Bieslook komt hier dan ook oorspronkelijk vandaan. De bieslook van Verstegen komt uit Duitsland.

Kenmerken van bieslook

Bieslook herken je aan de lange pijpvormige stengels die enigszins lijken op lente-ui. De stengels zijn donkergroen van kleur en bloeien in de maanden juni en juli met blauw-roze-violette bloemen. De stengels kunnen groeien tot een lengte van 15-30 cm. De bieslookstengels gebruiken we voornamelijk in de keuken, maar wist je dat de bloemen ook gegeten kunnen worden? Dit zie je voornamelijk terug in restaurants.

Het gebruik van bieslook in de keuken

Fijngehakte bieslook wordt veelal gebruikt in roerei en zachte kaassoorten. In soepen, sauzen en salades dient het kruid niet alleen voor de smaak, maar ook als decoratie. De prei-/uiachtige smaak is karakteristiek voor bieslook. Door de milde, frisse uiensmaak past het kruid goed bij groente, vis, salades, aardappels en eiergerechten. Je kunt bijvoorbeeld eenvoudig je gerechten voor het paasontbijt ermee op smaak brengen.