Picolier

Hier lees je alles over onze kruiden en specerijen

Citroengras

De specerij citroengras is de meest geurige grassoort die er is. Het heeft een heerlijke frisse, pittige geur. Het is een tropische en subtropische grassoort die oorspronkelijk uit India komt, maar die in principe overal ter wereld groeit waar de juiste weersomstandigheden zijn.

Wist je dat citroengras ook wel sereh wordt genoemd? Dit is de Indonesische naam voor de specerij.

Image-block

Onze picolier vertelt je meer!

Wist je dat het erg belangrijk is hoe je kruiden en specerijen bewaart? In deze video vertelt onze picolier jou hoe je het beste jouw kruiden en specerijen kunt bewaren en meer handige tips over het gebruik ervan.

Kenmerken van de specerij

Citroengras is een snelgroeiende, aromatische grassoort die tot 1,5 meter hoog kan worden. Het gras is te herkennen aan bolvormige stengels in bosjes waaruit lange bladeren groeien. Citroengras is in gedroogde vorm bruin gelig van kleur en in gemalen vorm licht grijsbruin- gelig van kleur. De plant blijft drie tot vier jaar in bloei en er kan om de 3 tot 5 maanden geoogst worden.

Image-block

Geur & smaak

Citroengras heeft een frisse, citroenachtige geur. Het is vers of gedroogd te verkrijgen. Vers citroengras kun je fijn snijden en in een gerecht laten meekoken. Gedroogd citroengras kun je beter enkele uren van tevoren laten weken in water. De smaak van gedroogd citroengras is iets sterker dan verse. Bovendien heeft het een pittig scherpe, en iets bittere smaak met een zurig verfrissende, citroenachtige nasmaak.

Image-block

Wist je dat...

tuinders citroengras planten om hinderlijke insecten op afstand te houden?

Wist je dat...

sereh ook wel eens gebruikt wordt om te dienen als satéstokje, voor garnalen of varkenssaté? Het geeft de saté een heerlijke citroensmaak.

Wist je dat...

er ongeveer 50 verschillende soorten citroengras op de wereld zijn die duidelijk van elkaar verschillen in smaak?

Citroengras in de keuken

Citroengras wordt vaak gebruikt in thee, soepen, boemboes en curries. De specerij past goed bij gevogelte, vis, rundvlees, en zeevruchten. Bovendien kan citroengras zowel aan het begin als gedurende de kooktijd worden toegevoegd. Het mag gerust meekoken, zodat de smaak goed vrijkomt. Belangrijk is dat sereh altijd uit het gerecht gehaald moeten worden, voordat het gerecht wordt opgediend. Gebruik citroengras om een gerecht een zure tegenhanger te geven, bijvoorbeeld bij pittige of zoete gerechten.

Image-block