Dille

Dille is een kruid die te herkennen is aan haar fijne, naaldachtige zachte bladeren. De dilleplant is afkomstig uit de plantengroep, genaamd de schermbloem, net als venkel en kervel. De dille van Verstegen bestaat uit de niet geheel rijpe topjes van de dilleplant, omdat de verse, onrijpe topjes de fijnste smaak bevatten. Ze worden na het oogsten zo snel mogelijk gedroogd, om die fijne smaak te behouden. Voeg dille als laatste ingrediënt toe aan een gerecht. Laat het dan niet meekoken, dan verliest het kruid namelijk zijn smaak.

Image-block

Onze picolier vertelt je meer!

Wist je dat kruiden en specerijen helpen om het zout- en suikergehalte in je gerecht te verlagen? Dit en meer leuke tips vertelt onze picolier in de video.

Oorsprong van dille

De dilleplant groeit goed in warme streken op het noordelijk halfrond. Oorspronkelijk komt dille uit Zuid-Europa en inmiddels wordt de plant ook steeds meer geteeld in het Midden-Oosten en Noord- en Zuid-Amerika. Verstegen haalt haar producten bij de oorsprong en daarom komt onze dille uit Duitsland.

Image-block

De smaak van dille

Dille behoort tot dezelfde familie als peterselie, karwij, anijs en komijn. Dilletopjes hebben dan ook iets weg van de smaak van peterselie en anijs, doordat ze een warm, zoetig bouquet hebben.

Vanwege de rijke smaak die de plant geeft, wordt er naast de topjes van de dilleplant, ook gebruik gemaakt van de zaadjes die als specerij worden verwerkt. Het zaad is sterker van smaak en kan zelfs een beetje bitter zijn. De zaden kun je herkennen aan de ovale vorm. Ze zijn bol met drie ribbels aan de ene kant en plat met twee ribbels aan de andere kant.

Image-block

Dille in de keuken

Dille past niet alleen uitstekend bij visgerechten, er zijn nog veel meer toepassingen mogelijk. Zo geeft dille in een vegetarische stoofschotel een zoet aroma en kun je er soepen goed mee op smaak brengen. Let er wel op dat de dillebladeren pas op het laatste moment worden toegevoegd. Als je dille mee kookt, verliest het zijn smaak. Dat is ook de reden dat het vaak wordt gebruikt om een gerecht te garneren.

Meer recepten
Image-block

Wist je dat

de dilleplant maar één jaar leeft?

Wist je dat

als je de hik hebt, dille wordt gebruikt als middel hiertegen?

Wist je dat

dillebladeren tot de groep kruiden behoren en dillezaadjes tot de groep specerijen?

Wist je dat

duitse bruiden vroeger dille in haar schoenen droegen, omdat dit geluk zou brengen?

Wist je dat

dille, samen met peterselie, het meest gebruikte kruid is in de Scandinavische keuken?