Fenegriek

Fenegriek is een struik waarvan de zaden worden gebruikt als specerij en de bladeren als kruid.

Fenegriekzaad is bruin/geel van kleur en heeft een sterke, bittere smaak. Fenegriekblad is daarentegen groen van kleur. De geur van fenegriek is kruidig, warm en curry-achtig en kom je dan ook veel tegen in chutneys en curries.

Image-block

Onze picolier vertelt je meer!

Wist je dat het erg belangrijk is hoe je kruiden en specerijen bewaart? In deze video vertelt onze picolier jou hoe je het beste jouw kruiden en specerijen kunt bewaren en meer handige tips over het gebruik ervan.

De oorsprong van fenegriek

Fenegriek groeit in India, maar wordt ook geteeld in het Middellandse Zeegebied. Het fenegriekzaad van Verstegen is afkomstig uit het noorden van India, Rajastan, omdat de zaden meer smaak hebben. Veel boeren die fenegriek verbouwen, verbouwen ook komijn. Zo spreiden ze hun risico’s, omdat ze op meerdere momenten kunnen oogsten. Mocht er een oogst tegenvallen, dan hebben ze altijd nog de andere specerij waar ze van kunnen oogsten.

Image-block

Het gebruik van fenegriek in de keuken

Fenegriek is een van de meest gebruikte specerijen in de Indiase keuken. In Noord-India gebruiken ze ook de bladeren van fenegriek in curry en het wordt verwerkt in brood. Ook vind je fenegriek terug in de Arabische, Noord-Afrikaanse en Pakistaanse keuken. Denk dan aan het op smaak brengen van gebak, brood, vlees en vis. In Nederland wordt fenegriekzaad ook wel in kaas verwerkt, net als komijn.

Image-block