Picolier

Hier lees je alles over onze kruiden en specerijen

Kruidnagel

Kruidnagel van goede kwaliteit bevat een hoog olie gehalte en heeft gesloten knoppen. De specerij groeit aan een tropische, groenblijvende boom die wel 75 tot 100 jaar oud kan worden. De smaak van kruidnagel is warm karakteristiek, kruidig, scherp/heet met een verdovende sensatie in de mond achteraf.

Image-block

Onze picolier vertelt je meer!

Wist je dat kruiden en specerijen helpen om het zout- en suikergehalte in je gerecht te verlagen? Dit en meer leuke tips vertelt onze picolier!

De oorsprong

Kruidnagel is een specerij. Donkerbruine/bruinrode soorten zijn hoofdzakelijk afkomstig uit Madagaskar, Comoren, Sri Lanka en Indonesië. Meer lichtbruine soorten komen uit Tanzania, India, Zanzibar en Brazilië. Verstegen levert alleen de allerbeste kwaliteit kruidnagel, die komt op dit moment uit Sri Lanka en Comoren. Kruidnagel van goede kwaliteit bevat een hoog olie gehalte en heeft gesloten knoppen. Een kruidnagel hoort lang, dik en bruin van kleur te zijn.

Image-block

Kenmerken van kruidnagel

De specerij groeit aan een tropische, groenblijvende boom die wel 75 tot 100 jaar oud kan worden. De boom kan een hoogte bereiken van wel 25 meter. Kruidnagels zijn de onrijpe bloemknopjes van de boom, ze zijn ongeveer 2,5 cm lang en hebben een dikke steel. Wanneer ze geoogst worden, zijn ze olijfgroen van kleur en kunnen in de rijpingstijd veranderen naar roodachtig. Na het drogen verandert de kleur naar roodbruin tot bruinzwart, afhankelijk van de soort en oorsprong.

De smaak van kruidnagel is karakteristiek warm, kruidig, scherp/heet met een verdovende sensatie in de mond achteraf. Ook is de geur van de specerij zeer aromatisch, met een initiële, warme, karakteristieke lucht.

Image-block

Kruidnagel in de keuken

Door de scherpe, warme en aromatische smaak, kan dit specerij uitstekend gebruikt worden in stoofgerechten, soepen, saladedressings en zoete gerechten. De specerij wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in traditionele gerechten, zoals stoofpotten, wildschotels, rode kool en in noordelijke delen van Europa wordt het gebruikt in gehakt en worstsoorten. Doordat kruidnagel snel verdwijnt in een stoofpot, raden wij aan het steeltje in een hele ui te prikken en hem op die manier aan het gerecht toe te voegen. Kruidnagel mag daarnaast niet ontbreken in warme wijn (glühwein).

Meer recepten
Image-block

Wist je dat

kruidnagel één van de oudste specerijen is?

Wist je dat

kruidnagels van goede kwaliteit loodrecht op water drijven? Kruidnagels van mindere kwaliteit gaan horizontaal drijven of zelfs zinken.