Laurier

Laurier is een specerij waarvan de blaadjes groeien aan een boom die kan uitgroeien tot wel 15 meter hoogte. De boom blijft het hele jaar door groen en krijgt in het voorjaar onopvallende gele of groenige bloemetjes. Daarnaast leveren ze paarse eenzadige bessen. Laurierblaadjes hebben een glanzend oppervlak en zijn olijfgroen grijzig van kleur. Ze zijn 5 tot 10 cm lang en 5 cm breed.

Image-block

Onze picolier vertelt je meer!

Vanwege het mooie klimaat in Turkije, komt laurier daar ook vandaan. De bomen die wel 15 meter hoog kunnen worden, worden tot 5 meter teruggesnoeid. Wil je weten waarom? Bekijk dan de hele video.

Oorsprong van laurier

Laurier groeit in een mild subtropisch klimaat zonder vorst. Dit klimaat vind je in het Middellandse Zeegebied en daarom is laurier afkomstig uit het oosten van het Middellandse Zeegebied. De specerij groeit oorspronkelijk in landen als Turkije, Georgiƫ en Griekenland. De laurier van Verstegen komt uit Turkije. Laurier wordt daar met de hand geplukt en vervolgens geselecteerd op grootte en kleur. Voor Verstegen worden alleen de hele blaadjes geselecteerd, zodat we zeker weten dat het niet gemengd is met bladeren van andere struiken.

Image-block

Geur, smaak en gebruik van laurier in de keuken

Laurier heeft een typische geur die kruidig is en tijdens het opwarmen een scherpe, warme geur afgeeft. De smaak van laurier is eerder houtachtig met hints van eucalyptus en kruidnagel. Doordat het een dominante specerij is, hoef je er maar weinig van te gebruiken. Het aroma van laurier dient langzaam overgebracht te worden op voedsel, door bijvoorbeeld een marinade of in een stoofpot. Laurier is voornamelijk bekend van stoofschotels en soepen. Je voegt een blaadje laurier toe aan het begin van de bereiding van een gerecht, zodat het lang kan intrekken.

Image-block