Rozemarijn

Rozemarijn is herkenbaar aan de houtachtige struik die meestal tussen het droge, mediterrane kreupelhout groeit. Over de hele wereld wordt rozemarijn geteeld. Het gebied waar dit kruid wordt geteeld, is bepalend voor de kleur, geur en smaak. De beste kwaliteit rozemarijn komt van oorsprong uit Marokko. Uiteraard komt de rozemarijn van Verstegen hier ook vandaan, omdat bij Verstegen de beste kwaliteit centraal staat.

Image-block

Onze picolier vertelt je meer!

Rozemarijn groeit als plant die 50 tot 150 centimeter hoog wordt. De plant bestaat uit meerdere stengels die dik, houtig en donker groenbruin van kleur zijn. De bladeren, die een beetje lijken op dennennaalden, groeien direct aan deze stengels en zijn 4 cm lang en 4 mm breed.

Geur en smaak van rozemarijn

Afhankelijk van het land van herkomst zijn de bladeren groen of grijsachtig. De geur van rozemarijn is intens, sterk aromatisch, dennen, kamfer- en eucalyptusachtig, wat karakteristiek is voor rozemarijn. De smaak van rozemarijn is zeer aromatisch en heeft een bittere, scherpe smaak die eveneens karakteristiek is voor dit kruid. Als de plant volgroeid is, heeft het de meest optimale kwaliteit.

Image-block

Hoe kun jij rozemarijn gebruiken in de keuken?

Wist je dat de smaak van rozemarijn goed past bij groenten en vlees uit de oven? Natuurlijk geeft het kruid ook een lekkere smaak aan gerechten met vis.

In de Italiaanse keuken wordt rozemarijn vaak in combinatie met lamsvlees gebruikt. In de Franse keuken zit het kruid in de mengeling ‘Provençaalse kruiden’. De Griekse souvlaki bevat een kruidenmix waar ook rozemarijn in zit.

Wist je dat

Je heel gemakkelijk rozemarijn aan je eigen kruidentuin kunt toevoegen? Het heeft niet veel onderhoud nodig, behalve dat de plant gesnoeid en bewaterd moet worden.

Wist je dat

Tijdens het drogen van rozemarijn de aanwezige aroma’s sterker worden? Gedroogde rozemarijn heeft hierdoor een intensere smaak dan verse rozemarijn.

Wist je dat

Rosmarinus de botanische naam van rozemarijn is, wat letterlijk ‘dauw der zee’ betekent? Deze naam verwijst naar het feit dat de struik hoofdzakelijk langs de kuststrook groeit.