Picolier

Hier lees je alles over onze kruiden en specerijen

Saffraan

Saffraan is een specerij die gewonnen wordt uit de lichtpaarse saffraan krokus. Saffraan wordt ook wel het “rode goud” genoemd, of de “king of all spices”. De specerij geeft kleur, geur en een onderscheidende smaak aan een gerecht. De oorsprong ligt in het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. Iran is de grootste producent van saffraan met meer dan 94% van de totale wereldproductie. De overige 6% komt voornamelijk uit Turkije, Griekenland, Marokko en Spanje. In Iran wordt saffraan geproduceerd in Ghayen, ook wel de hoofdstad van saffraan. Hier zit een leverancier die er al 150 jaar zit. Om de traceerbaarheid en kwaliteit te kunnen waarborgen, komt de saffraan van Verstegen ook hier vandaan.

Image-block

Onze picolier vertelt je alles over saffraan!

Spanje importeert veel saffraan vanuit Iran, omdat het land de vraag naar de specerij niet goed aan kan. De specerij wordt voornamelijk gebruikt in de Mediterrane en Afrikaanse keuken. Het brengt de zon in een gerecht!

Wat is saffraan?

De rode stempels uit de saffraan krokus vormen de specerij saffraan. De saffraan krokus groeit het beste in een klimaat waar het overdag heet is en ’s nachts de temperatuur daalt tot rond het vriespunt. Het klimaat in Iran is hiervan het perfecte voorbeeld, daarom wordt Iraanse saffraan als kwalitatief de beste soort gezien die ook nog eens het beste verkrijgbaar is. Iedere krokus levert slechts 3 stempels, de teelt en oogst zijn hierdoor zeer arbeidsintensief. Voor 1 kg saffraan zijn zo’n 150.000 krokussen nodig! Daarom is saffraan ook duurder dan andere kruiden en specerijen.

Image-block

Het gebruik van saffraan in de keuken

Saffraan geeft naast een mooie kleur natuurlijk ook een specifieke smaak en een aangename geur aan gerechten. De geur doet denken aan honing. Saffraan wordt onder meer toegepast in sauzen, rijst- en visgerechten, brooddeeg en desserts. In Europa wordt saffraan veel gebruikt in Spanje, waar het een onmisbaar ingrediënt is in het traditionele gerecht paella. Men gebruikt saffraan in Italië bij de bereiding van risotto en in België bij de bereiding van rijstpap.

Image-block