Salie - Verstegen Spices & Sauces

Salie

De naam van het kruid salie is afkomstig van de Latijnse naam Salvere, dit staat voor geneeskruid. Salie is een groenblijvende plant die behoort tot de lipbloemen familie, net als bonenkruid, rozemarijn en tijm. Het blad wordt gebruikt als kruid en is vooral populair in de Italiaanse keuken. Salie is een stevige half heester die 40-90 cm hoog wordt. De plant groeit in dikke bundels van vertakte, behaarde stengels. De bladeren zijn dik donzig en hebben een ovale vorm met opvallende nerven aan de onderkant. De kleur van de bladeren is zilvergrijs-groen. De bladrand is fijn gekarteld en de stengel is onderaan houtig.

Onze picolier vertelt je meer!

Wist je dat moment van toevoegen bij kruiden en specerijen heel belangrijk is? Gemalen specerijen voeg je bijvoorbeeld meestal pas aan het einde van de bereiding toe. Onze Picolier vertelt je deze en meer handige tips over kruiden & specerijen.

De oorsprong van salie

Salie groeit goed op zonnige berghellingen in een warme kalkachtige bodem. Deze plekken vind je voornamelijk rondom de Middellandse Zee. Vooral de hele streek langs de Adriatische kust. De belangrijkste productielanden zijn Turkije, Rusland, Griekenland en Albaniƫ.

De Verstegen salie is afkomstig uit Turkije, omdat de beste kwaliteit kruiden en specerijen bij de oorsprong vandaan komt. De kwaliteit van salie kun je herkennen aan de frisse, zilvergrijze kleur van het blad en de sterke geur van hout en dennen.

Salie in de keuken

Salie wordt het meest gebruikt in Mediterrane gerechten, het heeft een dennenachtig, aromatisch licht bitter en kruidige smaak. Zo wordt het gebruikt als pizzatopping, in minestrone soep en in de vleesspecialiteit saltimbocca en past de smaak van het kruid goed bij vis en gevogelte. Een bekend Italiaans gerecht is pasta con burro e salvia, oftewel pasta met boter en salie.

Meer recepten