Selderij

Van selderij gebruiken we het blad als kruid en de zaden als specerij. Zowel het kruid als de specerij is erg populair voor gebruik in de keuken. Zo worden ze gebruikt om soepen en sauzen op smaak te brengen. De wortel wordt als groente gegeten. Het blad en de zaden hebben beide een andere oorsprong. Zo is selderijblad afkomstig uit Europa, het groeit van Scandinavië tot Noord-Afrika. Selderijblad van Verstegen komt uit Duitsland. Selderijzaad daarentegen komt uit India en ook die van Verstegen komt hier vandaan.

 

Image-block

Onze picolier vertelt je meer!

In deze video geeft onze picolier je tips over het gebruik en het toevoegen van kruiden en specerijen. Heb je vragen die specifiek over selderij gaan, neem dan contact op met onze picolier.

De kenmerken van selderij

Selderij groeit aan de tweejarige selderijplant die ongeveer 1 meter hoog wordt. In het tweede jaar komen er groene tot crèmekleurige bloemen aan en komt de zaadvorming op gang. De blaadjes zijn geurig, getand en frisgroen van kleur. De geur is diep aromatisch. De selderijzaadjes zijn klein en smal met fijne ribbels en olijfgroen/kaki van kleur. De geur van de zaadjes heeft iets weg van een citroen/hooiachtig aroma.

Image-block

Verschillende soorten selderij

Er zijn verschillende soorten selderij. Zo kennen we snijselderij, bladselderij, bosselderij en struikselderij. Knolselderij is een variëteit van snijselderij waarbij de plant net boven de grond een knol vormt met een doorsnede van circa 10 cm. Ook bleekselderij is een variëteit van de snijselderij. Dit is een plant met brede bladstelen die hoofdzakelijk wordt gebruikt als groente.

Image-block

Het gebruik van selderij in de keuken

Selderij is erg populair in de keuken, als groente en als kruid/specerij. Selderijblad wordt vaak gebruikt als garnering, maar ook om soepen of sauzen op smaak te brengen. Selderijzaad wordt in gemalen vorm ook wel als vervanger van zout gebruikt. Selderijzout als strooimengsel is wereldwijd dan ook bekend om gerechten mee op smaak te brengen. Het kruid en de specerij vind je ook terug in stoofschotels, tomatengerechten en in kruidenmixen.

Image-block