Steranijs

Steranijs is de gedroogde stervormige vrucht van de anijsboom. De anijsplant en boom worden beschouwd als fruit, maar anijszaad valt in de groep van specerijen. De anijsboom kan een hoogte bereiken van wel acht meter die na zo’n 6 jaar voor het eerst vruchten afgeeft die geoogst kunnen worden.

Image-block

Onze picolier vertelt je meer!

Wist je dat steranijs een bijzondere smaak heeft die zoet, dropachtig en warm is? Hierdoor is de specerij heerlijk in zowel zoete als hartige gerechten.

De geur en smaak van steranijs

De bruin-roodachtige ster is ongeveer 7,5 cm lang en bestaat uit acht zaadhoudende segmenten. Steranijs heeft een sterke zoetige geur en smaak die veel sterker zijn dan dat van anijszaad, echter verliest steranijs wel eerder zijn smaak. De smaak van steranijs is warm en zoethoutachtig en heeft iets weg van drop. De smaak is iets pittiger en scherper dan anijszaad.

Image-block

De oorsprong van steranijs

De kwaliteit van steranijs wordt bepaald door het percentage olie dat in de zaadjes zit, de lichtbruine kleur en de pittige, scherpe smaak. De steranijs van Verstegen komt uit Vietnam en China.

Image-block

Steranijs in de keuken

Steranijs kan gebruikt worden in koek, rauwkostschotels, bietensalades en vruchtensalades. Ook is de specerij lekker om mee te stoven in winterse gerechten en sauzen. Steranijs heeft naast zijn heerlijke geur en smaak ook een mooi uiterlijk. De specerij is dan ook erg mooi als garnering in glühwein of een kerstdessert. Probeer bijvoorbeeld eens panna cotta met steranijs.

Meer receptinspiratie
Image-block