Picolier

Hier lees je alles over onze kruiden en specerijen

Sumak

Sumak is een struik die zo’n 3 meter hoog kan worden. De bladeren zijn geveerd en er groeien kleine donkerrode besjes aan. De struik komt uit de pruikenboomfamilie en bloeit gedurende de maanden juni en juli. De besjes hebben een helderrode kleur en smaken sterk naar citroen wat het een uniek specerij maakt.

De Sumak van Verstegen komt uit Turkije vanwege de goede kwaliteit.

Image-block

Onze picolier vertelt je meer!

Het moment van toevoegen van kruiden en specerijen is heel belangrijk. Zo verliest sumak bij langdurige verhitting bijvoorbeeld zijn aroma’s en dat wil je niet. Deze en andere tips vertelt onze picolier in de video.

De oorsprong van sumak

De sumakplant groeit op een droge, rotsige grond in het Middellandse Zeegebied, zoals in Turkije. De sumak van Verstegen komt ook hier vandaan vanwege de eigen smaak en kleur van de besjes. De sumak uit Turkije heeft een helderrode kleur en is zoet van smaak.

Image-block

Hoe gebruik je sumak in de keuken?

Sumak wordt veelal gebruikt als vervanging voor citroen/azijn. In Turkije wordt de specerij voornamelijk gebruikt als garnering. Verder wordt sumak veel gebruikt in de Iraanse, Irakese, Aramese en Koerdische keuken. Zo kun je er heerlijk een stuk lamsvlees, kip of vis mee op smaak brengen. Of voeg het eens toe aan salades voor een opfrissertje.

Image-block