Zoutarm of natriumarm: wat is het verschil?

Wat we dagelijks eten, bevat soms meer zout dan we weten. En te veel zout is slecht voor onze gezondheid. Een zoutarm of natriumarm dieet kan hier een oplossing voor zijn. Maar wat is zo’n dieet precies, en wat is het verschil tussen deze twee? Wij leggen het uit.

Het effect van te veel zout
Kaas, vleeswaren, bewerkt vlees, vleesvervangers, maar ook soepen, sauzen en andere smaakmakers bevatten meer zout dan je denkt. Op een dag krijg je zo makkelijk tussen de zeven en de tien gram zout binnen, maar wist je dat een mens genoeg heeft aan maar zes gram zout? Je lichaam gebruikt namelijk maar drie gram op een dag.
Door te veel zout te eten, raken je nieren beschadigd. Waarom is het belangrijk om je nieren gezond te houden? Je nieren fungeren als een filtersysteem in het lichaam: ze verwijderen afvalstoffen en houden je vocht- en zoutgehalte op peil. Maar ze regelen ook je bloeddruk, maken hormonen aan die zorgen voor de productie van rode bloedcellen en dragen bij aan sterke botten. Kortom, je nieren doen heel veel voor je.

Zoutarm dieet
Minder zout eten is de beste manier om ervoor te zorgen dat je nieren niet verder beschadigd raken. Een zoutarm dieet houdt in dat je minder of geen zout meer gebruikt – zowel tijdens het koken, als tijdens het eten. Veel mensen vinden gerechten zonder zout flauw of nergens naar smaken, maar dat hoeft niet zo te zijn. Met verschillende kruiden en specerijen kan je juist heel veel smaak aan je eten toevoegen. Bijvoorbeeld door knolselderij bij je aardappelen te koken en deze mee te stampen als je aardappelpuree maakt. Of door een beetje chilipoeder aan je gerecht toe te voegen voor wat extra pit. Je kunt ook gebruikmaken van speciale kruidenmixen waar geen extra zout aan wordt toegevoegd (kruidenmixen zonder toegevoegd zout).

Natriumarm dieet
Een andere optie is een natriumarm dieet. Hierbij gaat het niet om de hoeveelheid zout die je binnenkrijgt, maar de hoeveelheid natrium. Keukenzout bestaat uit een combinatie van twee stofjes: natrium en chloride. Natrium is volgens onderzoek nou juist de grote boosdoener in veel van de gezondheidsproblemen. Dus door minder natrium te gebruiken, kun je mogelijk gezondheidsrisico’s vermijden. Je kunt bijvoorbeeld kruidenmixen gebruiken die natriumarm zijn. Daarnaast kun je kaliumzout gebruiken in plaats van zout dat natrium bevat. Kalium is een mineraal, net als natrium. Net als natrium en chloride helpt kalium bij het regelen van de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam en het geleiden van zenuwprikkels naar spieren. Het wordt echter wel aangeraden om bij een dokter na te gaan of kaliumzout met bloeddrukverlagende medicatie te combineren is, omdat dit kan leiden tot een ophoping van kalium in het lichaam.

Natriumarm of zoutarm: het verschil
Het verschil tussen zoutarm en natriumarm is dus dat je bij een zoutarm dieet zoveel mogelijk zout wegneemt en smaak op een andere manier toevoegt, door te koken met kruiden en specerijen. Bij een natriumarm dieet vervang je het natriumzout met een ander zout dat geen natrium bevat, bijvoorbeeld kaliumzout, of gebruik je natriumarme kruidenmixen.