Een circulaire economie

Marianne van Keep is directeur Duurzaamheid en Inkoop bij voedselproducent Verstegen Spices & Sauces. Dit Rotterdamse familiebedrijf zet in het bereiken van de nieuwe economie hoog in op biodiversiteit. En dat vraagt om een ander inkoopbeleid en een kritische blik op huidige landbouwmethoden. Een uitdaging die ze met liefde aangaat.

 

Verstegen handelt al sinds 1886 in kruiden en specerijen. Die levert het bedrijf in binnen- en buitenland aan de industrie, horeca en supermarkten. Verstegen is inmiddels in handen van de vierde generatie en dat is een extra reden voor het bedrijf om duurzaamheid hoog op de agenda te zetten. Een onderneming die je wilt overdragen aan je kinderen moet immers toekomstbestendig zijn. Duurzaamheid voorop toen Van Keep zich het belang van duurzaamheid realiseerde, was het eerste wat ze deed haar titel aanpassen. Na een aantal jaar op de afdeling Inkoop, was haar functienaam niet langer directeur Inkoop en Duurzaamheid, maar draaide ze de woorden om. Een subtiel verschil dat de weg die de organisatie een jaar of zes geleden insloeg, weergeeft. Verstegen werkt aan ‘sustainable sourcing’ van de producten die ze inkopen. Marianne stuurt inkopers aan: “Voor ons zijn twee duurzaamheidsthema’s belangrijk: klimaatpositief werken, en boeren zien als ondernemende partners. Dat betekent dat we onze CO2-uitstoot meten, deze compenseren in projecten, en nadenken over de stappen die we hierin kunnen zetten. In de samenwerking met boeren willen we hen tools bieden om duurzaam te werk te gaan.”

 

 

Landbouw 2.0

 

Zo ontwikkelde het bedrijf samen met partners een app voor boeren, die hen geo-informatie biedt met adviezen over droogte, irrigatie, bemesting en het optimaliseren van landbouwtechnieken. De SpiceUp-app is beschikbaar voor 100.000 peperboeren in Indonesië, die hiermee hun verbruik van water en kunstmest kunnen optimaliseren. Ook zet Verstegen in op agroforestry. Een regeneratieve landbouwvorm, gebaseerd op permacultuur, waarbij je verschillende gewassen bij elkaar zet die elkaar versterken. Dit zorgt voor CO2-opname maar ook voor meer biodiversiteit, hogere rendementen voor boeren en een betere bodemgesteldheid. “Het staat haaks op wat we na de oorlog zijn gaan doen met steeds grotere monoculturen, waarin veel pesticiden, kunstmest of gewasbeschermers worden gebruikt. Dankzij deze aanpak hebben we bij een project op Sumatra een tijger rond zien lopen, wat in zo’n monocultuur nooit zou gebeuren.”

 

Leg de lat hoog en begin

 

Van Keep ziet de belangstellig voor methoden als agroforestry toenemen. De afgelopen twee jaar zijn steeds meer bedrijven de voordelen gaan inzien. “Voor elk bedrijf dat dit soort keuzes maakt, heb ik respect. Ik hoop dan ook dat bedrijven die winstmaximalisatie als uitgangspunt hebben, gaan zoeken naar wat hun verantwoordelijkheid is in deze wereld. Want dat dat niet winstmaximalisatie is, lijkt me duidelijk.” “We zien meer dan ooit hoe afhankelijk we van elkaar zijn. Als de mensheid een aanslag doet op het ecosysteem, krijg je een wankel evenwicht. Op dit moment uit zich dat in een virus als covid-19. We moeten zorgen dat de natuurlijke balans in stand blijft. Daarom heeft Verstegen hoge ambities. We willen uiteindelijk alles duurzaam inkopen. Dat is met negenhonderd verschillende grondstoffen en vierhonderdvijftig specerijen nog een uitdaging. Maar je moet de lat hoog leggen, en dan – op z’n Rotterdams – gewoon beginnen.”

 

Wat jij als bedrijf kunt doen aan het versterken van de biodiversiteit? Lees onze tips.

 

Bron: nieuwebusinessagenda.nl