Agroforestry

Landbouw met oog voor de natuur

Slimme, duurzame landbouw

In 2019 is Verstegen begonnen met werken aan ‘agroforestry‘. Agroforestry is een duurzame landbouwmethode waarbij verschillende gewassen en bomen op één stuk grond worden geplant. We maken hierbij combinaties die het inkomen van de boer en de kwaliteit en productiviteit van de gewassen ten goede komen. En we willen hiermee de natuur en het klimaat verbeteren: we streven naar meer biodiversiteit en een betere bodemgesteldheid.

Voedselzekerheid is ook een vast onderdeel van onze agroforestry programma’s: bij de beplanting van een stuk grond kijken we specifiek naar gewassen die boeren voor eigen gebruik kunnen telen of kunnen verkopen op de plaatselijke markt. Daarnaast streven we natuurlijk altijd naar een leefbaar inkomen. Verstegen wil met deze manier van ondernemen een betere wereld achterlaten voor volgende generaties.

Wat is agroforestry?

Agroforestry is het bewust combineren van land- en bosbouw. Planten en bomen laten we hierbij samen groeien op één stuk grond. Ze vormen een team: het zijn gewassen die goed bij elkaar passen. Ze versterken elkaar in groei en kwaliteit. Regeneratieve agroforestry heeft als doel daarbij beschadigde landbouwgronden te herstellen.

Soms is het samenstellen van een agroforestry veld een ingewikkelde puzzel, want eerst moeten we natuurlijk weten welke planten en bomen goed samen kunnen groeien. Ontwerpen verschillen. Maar wanneer een goed agroforestry systeem uiteindelijk werkt, levert dat veel voordelen op voor de mens en de natuur. Zo kunnen we op deze manier uitgeputte grond, bijvoorbeeld door jarenlang slecht management, weer vruchtbaarder maken. En een vruchtbare bodem is de basis voor gezonde voeding.

Image-block

Agroforestry: echte beelden

Hoe ziet een agroforestry veld er nou écht uit? Deze beelden van bovenaf, gemaakt met een drone, laten het zien. Deze beelden zijn gefilmd bij één van onze agroforestry projecten.

Een kijkje op het land

Opzet-kaart-agroforestry-2-Tiny-600x300

Binnen Verstegen lopen er momenteel verschillende agroforestry projecten op meerdere continenten om boeren te helpen en te trainen om deze landbouwtechniek toe te passen. Met inzichten uit deze projecten kunnen we weer nieuwe projecten opstarten in onze belangrijkste specerijen- en kruidenketens, om zo stap voor stap onze productieketens van boer tot bord groener en eerlijker te maken. We lichten hier drie projecten uit in Costa Rica en Indonesië.

Agroforestry en onze duurzame doelen

Ons ultieme doel: het leveren van een positieve impact op de natuur en de mens, terwijl we de beste kwaliteit kruiden en specerijen blijven leveren. Agroforestry speelt hierin een belangrijke rol. Neem zelf een kijkje in onze plannen!

Online vermeldingen van Verstegen en agroforestry

Meer zien? Volg ons op Instagram