Lavasblad

Het kruid lavas is een vaste plant die wel 2 tot 3 meter hoog kan groeien. Er groeien geelgroene bloemen aan die zeer geliefd zijn bij bijen. Het sterke aroma van lavas lijkt op de smaak van selderij, evenals de vorm van de bladeren; smal en eivormig. Wist je dat lavas ook wel het maggikruid wordt genoemd? Het heeft een bouillonachtige smaak.

Lavas is in de 12e eeuw naar Europa gehaald, hier vind je lavasblad in verschillende landen. Het lavasblad van Verstegen komt uit Duitsland, omdat daar de beste kwaliteit vandaan komt. Lees snel verder om meer te weten te komen over dit heerlijke kruid.

Image-block

Onze picolier vertelt je meer!

Het moment dat je kruiden en specerijen toevoegt aan een gerecht is erg belangrijk. Zo voeg je gemalen specerijen bijvoorbeeld pas aan het einde van de bereiding van je gerecht toe. Onze picolier vertelt je in deze video meer handige tips zoals deze.

De oorsprong van lavasblad

Oorspronkelijk komt lavasblad uit China, maar in de 12e eeuw hebben Romeinen en Grieken het kruid naar Europa gehaald. Lavasblad groeit alleen op een voedzame grond, maar kan niet goed tegen hitte en droogte. Dit klimaat vind je voornamelijk in Zuid- en Midden-Europa. Denk aan landen zoals Duitsland, Slowakije en Frankrijk. De oorsprong van het lavasblad van Verstegen komt dan ook uit Duitsland, omdat de beste kwaliteit uit het oorsprongsland komt.

Image-block

Het gebruik van lavasblad in de keuken

Van lavas zijn alle plantendelen bruikbaar. De jonge scheuten kun je koken of blancheren als groente, terwijl je de stengels kunt versuikeren. De smaak van lavas is subtiel en lijkt qua smaak erg op selderij. Het kruid heeft een bouillonachtige nasmaak die kenmerkend is voor lavas. Zo kun je in plaats van zout bijvoorbeeld ook lavas toevoegen aan een gerecht om het water in je mond te laten stromen.

 

Voeg het kruid eens toe aan Indonesische en Thaise stoofpotten, curries of boemboes! Of probeer lavas eens in een Hollandse wortelenstamp.

Image-block