Winkelwagen overzicht
U heeft geen producten in uw winkelwagen
0 Product(en) in winkelwagenWinkelwagen subtotaal: € 0,-
Het kruid lavas is een vaste plant die wel 2 tot 3 meter hoog kan groeien. Er groeien geelgroene bloemen aan die zeer geliefd zijn bij bijen. Het sterke aroma van lavas lijkt op de smaak van selderij, evenals de vorm van de bladeren; smal en eivormig. Wist je dat lavas ook wel het maggikruid wordt genoemd? Het heeft een bouillonachtige smaak.
Het moment dat je kruiden en specerijen toevoegt aan een gerecht is erg belangrijk. Zo voeg je gemalen specerijen bijvoorbeeld pas aan het einde van de bereiding van je gerecht toe. Onze picolier vertelt je in deze video meer handige tips zoals deze.
Oorspronkelijk komt lavasblad uit China, maar in de 12e eeuw hebben Romeinen en Grieken het kruid naar Europa gehaald. Lavasblad groeit alleen op een voedzame grond, maar kan niet goed tegen hitte en droogte. Dit klimaat vind je voornamelijk in Zuid- en Midden-Europa. Denk aan landen zoals Duitsland, Slowakije en Frankrijk. De oorsprong van het lavasblad van Verstegen komt dan ook uit Duitsland, omdat de beste kwaliteit uit het oorsprongsland komt.
Van lavas zijn alle plantendelen bruikbaar. De jonge scheuten kun je koken of blancheren als groente, terwijl je de stengels kunt versuikeren. De smaak van lavas is subtiel en lijkt qua smaak erg op selderij. Het kruid heeft een bouillonachtige nasmaak die kenmerkend is voor lavas. Zo kun je in plaats van zout bijvoorbeeld ook lavas toevoegen aan een gerecht om het water in je mond te laten stromen.
Voeg het kruid eens toe aan Indonesische en Thaise stoofpotten, curries of boemboes! Of probeer lavas eens in een Hollandse wortelenstamp.