Picolier

Hier lees je alles over onze kruiden en specerijen

Peterselie

Het kruid peterselie is een kruidachtige plant die het beste groeit op een rijke vochtige grond op een zonnige plek. De peterselieplant kan in deze omstandigheden ongeveer 20-60 cm hoog worden. De omstandigheden waarin peterselie het beste kan groeien, vind je in vrijwel alle gematigde en subtropische gebieden van de wereld. De belangrijkste productielanden zijn landen in Europa, delen van het Midden-Oosten, Canada en de Verenigde Staten, maar de oorsprong van het kruid ligt in het Middellandse Zeegebied. In Europa zijn Duitsland en Frankrijk de grootste producenten. De peterselie van Verstegen komt uit Duitsland, vanwege de mooie groene bladeren.

Image-block

Onze picolier geef je verschillende tips over kruiden en specerijen

Gebruik je in een recept gedroogde kruiden in plaats van verse? Zorg er dan voor dat je niet te veel gebruikt, je hoeft maar zo’n 10 รก 20 procent van de hoeveelheid te gebruiken.

Twee soorten peterselie

Wist je dat er twee soorten peterselie zijn? Je hebt krulpeterselie met helder frisgroene gekrulde blaadjes met gekartelde randen. Daarnaast heb je bladpeterselie met gladde blaadjes en een hoger smaakgehalte dan krulpeterselie. Bladpeterselie lijkt qua uiterlijk een beetje op korianderblad. Beide varianten verschillen ook nog van elkaar met betrekking tot het afgeven van smaak. Krulpeterselie is namelijk iets droger en geeft daarom iets later zijn smaak af, waarbij een houtige smaak iets eerder naar voren komt. Bladpeterselie is iets sterker van smaak.

Image-block

Gebruik van peterselie in de keuken

Peterselie kan gebruikt worden voor de smaak, maar het kruid wordt ook vaak gebruikt als garnering. De smaak past goed in allerlei soepen, sauzen, visgerechten en salades. Peterselie is een zeer smaakvol en fris kruid. Om die frisheid te behouden, kun je peterselie het beste pas na de bereiding toevoegen. Het is bijvoorbeeld erg lekker om peterselie in dressings en salades te gebruiken, maar voeg het ook eens toe aan kruidenboter. Zijn verfijnde, hartige smaak komt hierin goed naar voren.

Meer recepten
Image-block

Wist je dat

bij de oude Grieken peterselie een symbool was van vreugde? Ze vlochten er een lauwerkrans mee en zetten deze op het hoofd bij feestelijke gelegenheden.

Wist je dat

een mengsel van peterselie en marjolein gebruikt werd tegen een sterk ruikende adem en tegen een kater?