Tijm

Tijm is een kruid afkomstig van een aromatisch plantje dat 20 tot 40 centimeter hoog wordt. De stengel van de plant is groenbruin van kleur en is bedekt met opstaande takjes met kleine, smalle elliptisch grijsgroene blaadjes die een grootte hebben tussen de 2 en 5 millimeter. De blaadjes zijn aan de rand een klein stukje omgerold en aan de onderkant bedekt met witte, viltachtige haartjes. Ieder voorjaar verschijnen er nieuwe groene opstaande takjes met deze blaadjes.

Image-block

Onze picolier vertelt je meer!

Tijm kan het beste groeien op stenige, rotsachtige grond. Het kruid groeit dan ook oorspronkelijk in gebieden rondom de Middellandse Zee. Daarnaast heeft het kruid overal over de wereld exportlanden en wordt het over de hele wereld geteeld. Verstegen koopt verschillende tijmsoorten in vanuit Polen, Turkije en Duitsland. Onze Picolier vertelt je meer over de toepassing van het kruid.

De smaak van tijm

Wist je dat de volgroeide tijmplant de beste kleur, geur en smaak heeft? Tijm heeft een kruidige, licht bittere smaak. Gedroogde tijm heeft sterkere aroma’s dan verse tijm. Verse kruiden zijn dus niet per definitie altijd sterker van smaak. Verstegen levert altijd de allerbeste kwaliteit in smaak, dat betekent ook voor tijm. Om die allerbeste smaak te verkrijgen, kan het kruid het beste bij de oorsprong worden gehaald.

Image-block

Hoe kun jij tijm gebruiken in de keuken?

Tijm is zeer geschikt om te gebruiken in een stoofgerecht waarin het kruid mee kan sudderen. Dit kan met vlees, gevogelte én groente stoofschotels! Het kruid past ook goed bij gerechten uit de oven. Dat niet alleen, het is ook erg lekker over aardappelpartjes of worteltjes uit de oven. Het kruid is een belangrijk bestanddeel in de bekende Provençaalse en Italiaanse kruidenmixen. Ook is tijm onmisbaar bij het inleggen van olijven.

Meer recepten
Image-block